Uutiset
29.10.2014

Ylioppilaskunnan kokous: 300 opiskelijan joukko vaatii avoimuutta korkeakoulujen yhteistyöselvityksiin

Aino Heikkonen
Tamy järjesti syksyllä ylioppilaskunnan kokouksen Tampere 3 -selvitystyön takia.

Aino Heikkonen

”Odotan mieluummin neljä vuotta kuin opiskelen korkeakoulussa, joka on yhdistetty hätiköiden”, Iiris Suomela puhui.

Vihreää listaa ylioppilaskunta Tamyn edustajistossa edustavan Suomelan puheenvuoro sai yhdet runsaimmista aplodeista ylioppilaskunnan kokouksessa, joka järjestettiin keskiviikkoiltapäivänä Päätalon portaissa Tampereen yliopistolla. Paikalla oli noin 300 opiskelijaa.

Yleinen kokous järjestettiin, koska ylioppilaskunta halusi jäsenistönsä keskustelemaan tamperelaisten korkeakoulujen yhteistyöselvityksistä.

Hallitus toi ylioppilaskunnan kokoukselle esityksen, jonka mukaan ylioppilaskunta vaatii korkeakoulujen johdoilta muun muassa eri yhteistyömallien selvittämistä kunnolla ja ajan kanssa, selvityksessä tarkasteltavien kysymysten avoimuutta sekä henkilökunnan ja opiskelijoiden mukaan ottamista selvitykseen ideoimaan ja kommentoimaan.

”[Yhteistyön selvitys-]prosessi voi avata mahdollisuuksia tamperelaisille korkeakouluille. Samaan aikaan puhutaan kuitenkin todella suurista muutoksista, joten riskejä ei pidä vähätellä. Meidän on syytä olla varuillamme. Tähän saakka prosessin eteneminen on jättänyt toivomisen varaa. On tapahtunut vallan keskittymistä yksittäisille henkilöille”, Tamyn hallituksen puheenjohtaja Eetu Kreivi sanoi kokouksen alussa käyttämässään puheenvuorossa.

Kreivin puheen jälkeen kokous eteni muiden osallistujien puheenvuoroihin, joita käytettiin runsaasti. Niissä kävi ilmi huoli siitä, mitä yliopiston humanistisille aineille tapahtuu, jos Tampereen kolme korkeakoulua yhdistyvät.

Tampereen yliopiston, teknillisen yliopiston ja ammattikorkeakoulun aiemmin antamaa yhteistyötiedotetta kritisoitiin kapeasta näkökulmasta, jossa elinkeino- ja työelämän tarpeet korostuvat.

Opiskelija Juho Veijola vastusti puheenvuorossaan kolmen korkeakoulun yhteistyöselvityksen tekemistä täysin. Hän toikin esiin vastaesityksen, jonka mukaan ylioppilaskunnan kokouksen pitäisi hylätä hallituksen esitys ja pyrkiä koko yhteistyöselvityksen lopettamiseen.

Myös aiemmin Johtamiskorkeakoulun ylioppilaissa vaikuttanut Antti Afflekt toi kokoukseen oman esityksensä. Se pohjautui Tamyn hallituksen esitykseen, mutta siinä kärki oli käännetty myönteiseksi.

”Ainut tapa, jolla yhdistymishankkeisiin voidaan vaikuttaa, on olla niissä mukana positiivisella tavalla. Niinpä olemme päätyneet viestinnällisesti tiivistämään hallituksen esitystä sillä tavalla, että viestin kärki on positiivinen eikä negatiivinen. Se, että vaaditaan asioita, mutta ei olla valmiita antamaan mitään, ei näkemyksemme mukaan tuota myönteistä lopputulosta.”

Vastaesityksestä olikin poistettu sana ”vaatia”. Lisäksi Afflekt oli jättänyt pois hallituksen esityksen kohdan, jossa todettiin, että yhdistymisselvitystä ei pitäisi kiirehtiä ensi kevään eduskuntavaaleihin liittyvien hallitusneuvottelujen vuoksi.

”Fakta on se, että ellei hanketta ole siihen mennessä selvitetty, sitä ei tulla seuraavaan neljään vuoteen viemään läpi. Tämä on poliittista realismia, joka tässä tilanteessa pitää huomioida.”

Koska kokouksessa tuotiin esiin vastaesityksiä, oli esityksistä äänestettävä. Kahdesta vastaesityksestä enemmän kannatusta sai Antti Afflektin kanta.

Kun tämä laitettiin lopullisessa äänestyksessä hallituksen esitystä vastaan, hallituksen esitys voitti selvällä enemmistöllä.

Äänestyksen jälkeen kokousväki jätti useita ponsia, eli julkilausumia, jotka luvattiin ottaa huomioon Tamyn toiminnassa.

Kaksi näistä koski yleiskokouksen järjestämistä uudelleen siinä vaiheessa, kun selvitykset ovat pidemmällä ja tiedetään, mistä vaihtoehdoista korkeakoulujen yhteistyössä oikeasti puhutaan.

Keskiviikon kokous oli hyvin harvinaislaatuinen, sillä vastaavaa ei ylioppilaskunnassa ole järjestetty ainakaan 30 vuoteen. Yhdeksi kokoukseen osallistuneiden opiskelijoiden viestiksi muodostuikin se, että ylioppilaskunnan kokouksia pitäisi demokratian nimissä järjestää useammin.

Juttua on päivitetty 30.10. Kello 13.36 Juho Veijolan nimestä on korjattu kirjoitusvirhe ja 14.15 Antti Afflektin titteliä täsmennetty.

Keskustele twitterissä:

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"