Tampere 3
30.3.2015

Tamko Tampere 3:sta: Yliopistoihin yhdistyessä valinnanvapaus voisi kasvaa

Nopealla aikataululla edistyvä Tampere 3 -hanke voisi Tamkon puheenjohtajan Heikki Alhon mukaan olla hyväksi opiskelijoille.

Elina Venttola, teksti & kuva

”Paine hankkia lisää jäseniä tarkoittaa painetta parantaa toiminnan laatua.”

Näin perustelee Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan Tamkon puheenjohtaja Heikki Alho vapaaehtoisjäsenyyttä. Alhon mukaan ilmapiiri on muuttumassa opiskelijakuntien automaatiojäsenyyden vastaiseksi, eikä Alho toivo jäsenmaksuja Tampere 3 -hankkeessakaan.

”Uskon, että kun odotetaan 10–15 vuotta, ylioppilaskunnilla ei ole automaatiojäsenyyttä. En usko, että se tulee olemaan kestävä trendi.”

Entä mitä mieltä Tamkossa ollaan yhdistymisestä ylipäätään?

”Meille ei ole väliä, yhdistymmekö vai emmekö yhdisty. Jos Tampere 3 vie koulutustamme eteenpäin, opiskelijan asia paranee”, Alho toteaa.

Tampere 3:een on uhrattu monta työtuntia, koska odotukset ovat korkealla. Tamkon kanta on se, että yhdistymisestä voi seurata paljon hyvää.

Yhdistyminen saattaisi helpottaa esimerkiksi jatkokouluttautumista. Nykyään ammattikorkeakoulun opiskelijoiden on vaikeaa päästä maisteriopintoihin yliopistolle, vaikka he olisivatkin suorittaneet ammattikorkeakoulun tutkinnon.

Pääsy vaatii kurssien suorittamista erinomaisin arvosanoin, ja myös opinnäytetyön pitäisi olla arvosanaltaan 4–5.

Maisteriopintojen helpottumisen lisäksi vapaavalintaisiin opintoihin tullee enemmän valinnanvaraa, jos korkeakoulut yhdistyvät.

Esimerkiksi Alho nostaa kielten opetuksen. Hänen mukaansa laadukkaimman opetuksen saavat nykyään yliopiston pää- ja sivuaineopiskelijat. Yhdistyminen takaisi laadukasta opetusta kaikille alasta ja korkeakoulusta riippumatta.

”Insinöörikin pystyisi opiskelemaan ranskaa enemmän kuin pelkät perusteet”, insinööriksi opiskeleva Alho sanoo.

 

Tamkin opiskelijat saavat opiskella vapaavalintaisia kursseja 5–15 opintopistettä.

”Jos lähtee opiskelemaan ylimääräisiä opintopisteitä, tullaan heti ottamaan niskasta kiinni ja sanomaan, että ei, sinä olet suorittanut jo nämä opinnot, et ota.”

Alho arvioi, että 30 opintopistettä olisi hyvä määrä vapaavalintaisia opintoja. Valittavat kurssit erottaisivat muuten lähes samanlaiset paperit toisistaan. Vaikka kurssien määrä kasvaisi, Alho ei usko sen pidentävän valmistumisaikoja.

”Voisin jopa nähdä, että se nopeuttaisi tutkintoa, koska sitten ei tule sellaisia kursseja, jotka eivät liity opintoihin.”

Tampere 3:n suurimmaksi uhkaksi Alho näkee sen, ettei uudistusta tehdä koulutusalakohtaisesti. Esimerkiksi tekniikassa on paljon erilaisia aloja, jotka eivät sovi yhteen TTY:n vastaavien kanssa, koska tutkintojen rakenne on erilainen. Teorian opiskelussa eron huomaa, sillä TTY:n insinöörit opiskelevat matematiikkaa ja fysiikkaa Tamkin insinöörejä enemmän.

”Meillä käydään matematiikkaa vain sen verran, että sitä pystytään käyttämään ammattiaineisiin.”

Keskustele twitterissä:

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"