Uutiset
15.9.2016

Säätöä ja sähköä opiskelijakorttibisneksessä

Kuva Gongzstudio / 123RF

Opiskelijakortit digitalisoituvat, mutta eivät ongelmitta. Kansallisen Frank-etupalvelun sovelluksen voi kopioida. Entä miksi Tampereen korkeakoulut eivät ole Frankin etujen piriissä? Miltä näyttää opiskelijakortin tulevaisuus?

Esa Keskinen, teksti

Frank-etupalvelu lanseerasi elokuussa Frank App -digitaalisen opiskelijakortin suuren huomion saattelemana. Sovelluksella on Frankin mukaan noin 45 000 latauskertaa.

Frank Appin järjestelmää ja käyttöehtoja voi kuitenkin kiertää niin, että kuka tahansa voi saada opiskelijaedut käyttöönsä. Tämä tosin edellyttää identiteettivarkautta, mikä on jo sellaisenaan rikos.

Opiskelijakortin voi kopioida useisiin laitteisiin sovelluksen huomauttamatta asiasta. Frankin sovellus pyytää ensin nimen, henkilötunnuksen ja opinahjon. Jos siis tietää Frankin piiriin kuuluvassa korkeakoulussa kirjoilla olevan opiskelijan syntymäajan ja sotun lopputunnuksen, voi luoda tunnukset hänen nimellään.

Opiskelijakortin kuvaksi voi ladata minkä tahansa kuvan. Aktivointi vahvistetaan puhelinnumerolla. Numerot kerätään väärinkäytöksien estämiseksi. Koodin syöttämisen jälkeen sovellus luo digitaalisen opiskelijakortin. Pelkän opiskelijakortin esittäminen riittää alennuksien saamiseen.

Frankin toimitusjohtaja Tiia Lehtola on tietoinen siitä, että tiedot kalasteltuaan henkilö voi aktivoida toisen opiskelijakortin. Frank tarkkailee kaikkia käyttöönottoja ja pystyy poistamaan tuplatilit.

“Olemme halunneet priorisoida käyttöönoton helppoutta opiskelijoille. Väärinkäytöksiä monitoroidaan tarkkaan manuaalisesti. Kun tuplatietoja havaitaan, ne poistetaan. Olisiko meillä ollut yksi tällainen kokeilu, joka heti deletoitiin.”

Aviisin tiedossa on kuitenkin useita tapauksia. Lehtola tarkentaa myöhemmin kiinni jääneiden kopioijien määräksi kuusi. Lehtola painottaa, että sovelluksen tietoturva ja identiteetin varmentamiseen tarvittavat tiedot on käyty läpi juristien kanssa.

“Pyydettävien tietojen laajuus on myös tietosuojan vuoksi rajoitettu, ja mitoitettu siksi vastaamaan sitä, mitä kortilla saa. Digitaalisella opiskelijakortilla ei tällaisenaan voi esimerkiksi maksaa.“

Lisätietojen keräämistä ei ole suunniteltu, mutta Frank App päivittyy jatkuvasti. Luvassa on lisäinfoa, kuten opiskelijajärjestöjen logoja ja tarroja, joilla vahvistetaan yksilöllisyyttä.

“Ja kuten todettua, kyseessähän on jo lähtökohtaisesti identiteettivarkaus. Tämä vertautuu siihen, että pankkitunnukset varastamalla pääsee käsiksi toisen henkilön tiliin”, Lehtola toteaa.

 

frank_app_live_2

Kuva Frank.

 

Frank tuli mukaan opiskelijaetutoimintaan vuonna 2013, kun Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL, Suomen opiskelijakuntien liitto Samok, Suomen lukiolaisten liitto SLL ja Suomen ammattiin opiskelevien liitto Sakki perustivat Frank Students -etupalvelun.

Frankin opiskelijakortilla saa valtakunnalliset alennukset (VR, Matkahuolto, Kelan ateriatuki) sekä Frankin neuvottelemat alennukset. Frankin tulot tulevat markkinointipalveluiden tarjoamisesta, eli yritykset maksavat Frankille näkyvyydestä.

Frankin edeltäjä oli Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan ja SYLin omistama Oy Suomen Lyyra Ab, joka vastasi opiskelijakorteista ja eduista ennen Frankia. Yritys oli järjestöjen mukaan kannattamaton.

Frankin ensimmäistä syksyä varjosti opiskelijakorttien myöhästyminen useilla kuukausilla. Sittemmin toiminta on vakautunut: jos Lyyra epäonnistui, niin Frank on noussut sen tuhkista jaloilleen. Alun investointien jälkeen talous on kääntynyt kasvua kohti. Vuoden 2014 tulos oli 151 000 euroa tappiollinen, kun viime vuonna Frank teki tappiota enää 93 000 euroa.

“Taloudellisesti kyllä hyvin menee. Nyt kasvuvauhti on vaikuttava”, vuonna 2015 aloittanut toimitusjohtaja Tiia Lehtola kommentoi.

Muovisella kortilla lunastettavat opiskelijaedut ovat kompasteluista huolimatta hiljalleen vaihtumassa sähköiseksi tunnistautumiseksi. Hyödyt ovat kiistattomia. Frank Appissa on esimerkiksi paikkatietoon pohjaavaa etutarjontaa, joka näyttää käyttäjälle läheltä löytyvät edut. Jatkossa tunnistautumista voidaan laajentaa vaikkapa maksamiseen. Yrityksille palvelu tarjoaa tehokkaan kanavan laajan opiskelijamassan tavoittamiseksi. Tampereen yliopiston ja teknillisen yliopiston opiskelijat eivät ole mukana Frankissa. Jääminen pois Frank Appista onkin herättänyt Tampereella ihmetystä.

Tampereen yliopiston opiskelijoilla on oma opiskelijakorttinsa, joka oikeuttaa valtakunnallisiin etuihin Frankin tapaan, ja lisäksi paikallisetuihin. Korttiin on liitetty kirjastokortti ja kulkulupa. Myös Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan (TTYY) ja Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (Tamko) jäsenillä on oma vastaava opiskelijakorttinsa.

Tamyn ja TTYY:n opiskelijat eivät voi hyödyntää Frankin mobiilikorttia. Frankin mukaan Tamko on opiskelijajärjestöjen koontirekisterissä. Tamkosta kerrotaan kuitenkin, että Tamko ei ole rekisterissä, eivätkä opiskelijat voi hyödyntää Frank Appia.

 

Miksi Tampere ei sitten ole mukana Frankissa? Ovathan ylioppilaskunnat mukana omistamassa palvelua SYL:n kautta.

“Ovemme ovat auki. Tampereella on ollut hyvää etupalvelua, minkä näemme tietysti hyvänä juttuna, mutta meidän päässämme ei ole mitään estettä Tampereen mukaan tulemiselle”, Frankin Lehtola sanoo.

Tamyn syyt jättäytyä toistaiseksi Frankista pois ovat pitkälti olleet samat kuin aikoinaan Lyyran suhteen. Kun Lyyra perustettiin, Tampereen korkeakouluissa oli jo käytössä omat kortit.

“Lisäksi Lyyran teknologia oli yhteensopimaton”, Tamyn pääsihteeri Sanni Pietilä kertoo.

Lyyra toimi tekniikalla ja ohjelmistolla, jotka olivat käytössä harvassa paikassa ja siksi vanhentuneita.

Tästä seurasi se, että Lyyran käyttöönotto ja etenkin sen laajentaminen maksuvälineeksi tai kulkukortiksi olisi ollut kallista ja hankalaa Tampereella.

Frankiin ei siirrytty Lyyran lakkauttamisen yhteydessä, sillä Tampereella oma järjestelmä koettiin riittäväksi. Tampereen seudulla opiskelija-alennuksia hankkii kaikkien Tampereen korkeakouluopiskelijoiden yhteinen Opiskelijan Tampere. Vuonna 2007 perustettu Opiskelijan Tampere on hoitanut etuhankintaa jo ennen Frankin markkinointipalvelua. Opiskelijan Tampereen piiriin kuuluvat Tamyn, TTYY:n, Tamkon, SLL:n ja Sakki ry:n jäsenet. Lisäksi Opiskelijan Tampereen edut ovat saatavilla digitaalisena mobiililompakko Pivosta. Pivo on OP-yhtymän maksuton sovellus.  Samankaltaisen etupalvelun lanseeraamista ei ole haluttu tehdä, vaan oman palvelun kehittäminen on nähty sitä tätä loogisemmaksi.

“Oma [muovi]kortti on saatu edelleen pidettyä hinnaltaan halvempana, ja edut ovat olleet laajat”, Pietilä toteaa.

Tampereella pohdinnat digikortista ovat käynnissä, mutta päätöksiä ei ole tehty. Myös Frank on ollut mukana keskusteluissa. Lisäksi Tamy, Tamko ja TTYY ovat teettäneet selvityksen opiskelijakortin vaatimuksista espoolaisen Bonwal Oy:n kanssa.

Muovisen opiskelijakortin hankintaa tullaan sujuvoittamaan.

“Tavoitteena on, että Tamy tekee päätöksen opiskelijakorttien sähköisestä tilausjärjestelmästä tänä syksynä”, pääsihteeri Pietilä kertoo.

 

Mukana iso osa ylioppilaskunnista

Frankissa ylioppilaskunnista mukana ovat Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston, Itä-Suomen yliopiston, Jyväskylän yliopiston, Lapin yliopiston, Lappeenrannan teknillisen yliopiston, Oulun yliopiston, Svenska Handels­högskolanin, Taideyliopiston, Turun yliopiston, Vaasan yliopiston ja Åbo Akademin ylioppilaskunnat. Tämän lisäksi vähemmistöosakkaana on Kilroy.

Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamy ei ole mukana Frankissa. Syynä tälle ovat muun muassa päällekkäiset järjestelmät.

Frankin mobiilikortissa on aukko, jonka kautta opiskelijakortin pystyy kopioimaan.

Tamy tekee päätöksen opiskelijakorttien sähköisestä tilausjärjestelmästä tänä syksynä. Mobiilikortista käydään keskusteluja.

 

Tekstiin korjattu Suomen opiskelijakuntien liiton Samokin nimi ja Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan Tamkon nimi.

Keskustele twitterissä:

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"