Kolumnit
17.8.2017

Älä mene naimisiin

Juuso Määttänen, teksti

Viime aikoina olen miettinyt avioeroa. En sen takia, että kaksi vuotta kestäneessä avioliitossani olisi ollut mitään vikaa – päinvastoin. Silti jos olisin kaksi vuotta sitten tiennyt nykyisen tilanteen, en olisi välttämättä sanonut alttarilla ”tahdon”. Saattaa olla, etten edes asuisi vaimoni kanssa samassa asunnossa. Sillä tavalla nimittäin säästäisimme monta sataa euroa kuukaudessa.

Kyse on tietenkin opintotuen uudistuksesta, joka astui voimaan elokuun alussa. Opintorahasta leikattiin 80 euroa, ja samalla opiskelijat siirrettiin yleisen asumistuen piiriin. Periaatteessa opiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistuen piiriin on upea asia. Aikaisempi opintotuen asumislisä on ollut pelkkä vitsi, sillä se ei ole riittänyt kattamaan kenenkään asumiskuluja. Nyt Tampereen kaltaisissa isoissa opiskelijakaupungeissa yksin asuvat opiskelijat voivat kuitata suurimman osan asumismenoistaan saamallaan tuella.

Harmi vain, että käytännössä uudistus aiheuttaa suurelle määrälle opiskelijoita taloudellisen ahdingon. Jos asut saman katon alla puolisosi, seurustelukumppanisi tai Kelan silmissä sellaiseksi tulkittavan henkilön kanssa, on suuri mahdollisuus, että tuon henkilön tulot vaikuttavat asumistukeesi – pahimmillaan menetät koko tuen. Juuri niin kävi meille.

Oma tilanteeni on toki varsin armollinen: valmistuin keväällä, ja vaimoni opintoja on jäljellä enää vuosi. Sitten tukikärvistely on ohi. Uusille opiskelijoille minulla on kuitenkin vinkki taloudelliseen pärjäämiseen. Älä mene opintojen aikana naimisiin. Älä muuta seurustelukumppanisi kanssa yhteen. Älä varsinkaan, jos kumppanisi ei enää opiskele, vaan käy säännöllisesti töissä. Eikä tämäkään vielä riitä. Kela on edelleen sitä mieltä, että kaikki samassa asunnossa asuvat ja vastakkaista sukupuolta olevat henkilöt ovat avopuolisoita.

Oikeastaan paras ohje on siis tämä: älä muuta yhteen kenenkään kanssa.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"

Lukijoiden kommentit

    1. Sanna (22.8.2017 kello: 21:15)

      Asumistuki on tarkoitettu ihmisille, joilla ei muuten ole varaa maksaa asumistaan. Avioparin oletetaan pyörittävän yhteistä taloutta, joten ei teillä mitään ongelmaa pitäisi olla.

    2. Pulla (22.8.2017 kello: 12:51)

      Avio- tai avoparilla ovat monet menot myös huomattavasti pienemmät kuin yksin asuvalla. Rahaa säästyy kun kuluja voi jakaa.