Kolumnit
2.2.2016

Onko säieteoria tiedettä?

Niko Kettunen, teksti

Säieteoriasta ja siihen liittyvistä multiversumimalleista revitään raflaavia lehtijuttuja: Tiedemiehet todistivat, että maailma on hologrammi! Rinnakkaistodellisuudessa on toinen sinä, jolle aika kulkee taaksepäin!

Höpö höpö, ajattelee mökin mummo, ja niin ajattelee nyt moni tiedemieskin. Joulukuussa enemmän ja vähemmän teoreettiset fyysikot kokoontuivat Müncheniin vääntämään kättä siitä, onko valtavaa julkisuutta viime vuosikymmeninä saanut säieteoria oikeastaan edes tiedettä.

 

Säieteoriat ovat matemaattisia malleja, joiden mukaan maailmankaikkeus koostuu äärimmäisen pienistä säikeistä. Niiden värähtelyssä yhdistyvät kaikki luonnon vuorovaikutusvoimat sähkömagnetismista painovoimaan. Säieteoria on ensimmäinen teoria, joka onnistuu yhdistämään nämä kaikki ja siis selittämään koko maailmankaikkeuden rakenteen, mutta mitään todisteita sen tueksi ei ole. Maailmassa pitäisi esimerkiksi olla ainakin 11 ulottuvuutta, jotta kaavat täsmäisivät todellisuuteen.

Vastustajien mielestä säieteoria onkin niin kaukaa haettu selitys, että se ei onnistu edes olemaan väärässä.

Vastustajien mielestä säieteoria onkin niin kaukaa haettu selitys, että se ei onnistu edes olemaan väärässä. Ehdotetut säikeet näet ovat niin perhanan pieniä, ettei niitä voi millään laitteilla havaita, eikä myöskään ole mahdollista tehdä mitään havaintoa, joka osoittaisi teorian vääräksi.  Säieteoria ja erilaiset multiversumimallit eivät näin ollen ole falsifioitavissa, mikä on aivan perusedellytys vakavasti otettavalle tieteelliselle teorialle.

 

Tästä on riidelty aina, mutta säieteoreetikot näyttävät ajautuvan yhä kauemmas tieteen pelisäännöistä maalaillessaan matemaattisia ajatuskuvioitaan. Voi olla, että tämä toistaiseksi kunnianhimoisin hanke maailman selittämiseksi surkastuu pian pelkäksi kaavoilla kikkailuksi.

Meille tavan pulliaisille tällä ei ole suurta merkitystä. Useilla maailmankaikkeuksilla ja rinnakkaistodellisuuksilla mehusteleviin tiedejuttuihin saa kuitenkin suhtautua varauksella.
Vaikka niitä esittelisi telkkarissa itse Stephen Hawking.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"