Kolumnit
10.6.2016

Rokotevastaisuus ei ole tyhmyyttä

Johanna Junttila, teksti

Lastensa rokotuksista kieltäytyvät vanhemmat koettelevat ymmärrykseni ja moraalini rajoja. Miksi kukaan tilaa oman perheensä ja yhteiskuntansa riesaksi polion ja tuhkarokon kaltaisia tauteja, jotka ovat tappaneet ja vammauttaneet miljoonia ihmisiä?

Rokotekriittisyys on houkuttelevaa tuomita tiedevastaisuudeksi, koulutuksen tai tiedon puutteeksi. Hämmentävää kyllä, asia näyttää olevan pikemminkin päinvastoin.

Rokotevastaiset ovat yleensä hyvin koulutettuja, kuten yhä useampi suomalainen. Kyselyjen mukaan ihmiset arvostavat tiedettä ja ovat siitä aiempaa kiinnostuneempia. Tutkimustietoakin on helpommin saatavilla. Tästä on syntynyt paitsi I fucking love science -ilmiön kaltaista tieteen fanitusta, myös tiedekriittisyyttä. Valistuneet kansalaiset kyseenalaistavat tieteen auktoriteetin.

Tiedeyhteisön harhaoppisiksi julistamat ”asiantuntijat” näyttäytyvätkin salaliittoa vastaan taistelleilta marttyyreilta.

Viestinnän professori Esa Väliverronen ehdottaa selitykseksi asiantuntijuuden muutosta kirjassaan Julkinen tiede. Kaikkitietävien yhteiskunnassa asiantuntijaksi voi julistautua kuka tahansa ilman tieteellisten instituutioiden koulutusta tai hyväksyntää. Tällaisessa yhteiskunnassa hyvinvointiyrittäjän blogikirjoitus sitruunahapon myrkyllisyydestä saa tuhansia Facebook-jakoja ja personal trainerin syöpälääkkeeksi suosittelemaa ruokasoodaa ei kutsuta vale- vaan vaihtoehtohoidoksi.

Saatavilla on myös ala-arvoisesti toteutettua ja valheellista tutkimusta. Samalla tieteet eriytyvät kiihtyvällä vauhdilla niin, etteivät edes saman tieteenalan tutkijat aina ymmärrä toistensa tekstejä.

Tässä viidakossa kriittisen ja fiksunkin ihmisen on vaikea erottaa, mikä on totta ja mikä ei. Yksikin rokotuskohu nakertaa yksilön luottamusta tieteeseen ja viranomaisiin. Tiedeyhteisön harhaoppisiksi julistamat ”asiantuntijat” näyttäytyvätkin salaliittoa vastaan taistelleilta marttyyreilta.

Rokotevastaisen luottamusta eivät tutkitusti palauta tutkijat vaan kokemusasiantuntijat. Siis ihmiset, joiden elämän tauti pilasi ennen kuin lääketieteen salaliitto piikkeineen ehti väliin.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"