Kolumnit
24.11.2016

Rakkaus teki meistä älykkäitä

Johanna Junttila, teksti

Jos kirjoittaisit ihmisestä luvun eläintietokirjaan, luokittelisitko meidät yksi- vai moniavioiseksi lajiksi?

Vastauksesi kertoo ehkä varmemmin omista arvoistasi kuin lajimme biologiasta. Tuoreen Perhebarometrin mukaan suomalaiset suhtautuvat pettämiseen nuivemmin kuin eurooppalaiset keskimäärin.

Geenitutkimukset kuitenkin paljastavat, että ihmiskunnalla on enemmän esiäitejä kuin -isiä. Toisin sanoen joskus historian hämärässä elimme jonkinlaisessa haaremissa.

Geenitutkimukset kuitenkin paljastavat, että ihmiskunnalla on enemmän esiäitejä kuin -isiä. Toisin sanoen joskus historian hämärässä elimme jonkinlaisessa haaremissa.

Nykyisistä luonnonkansoista löytyy niin yksi- kuin moniavioisiakin yhteisöjä, ja ihminen on lisääntynyt menestyksekkäästi kummallakin strategialla. Yksiavioisuuden nykyiseen suosioon on haettu selitystä niin sukupuolitautien välttelystä kuin miesten mustasukkaisuudestakin. Yksi vahvimmista teorioista korostaa isien merkitystä lastenhoidossa.

Suurten aivojemme hintana ihmislapset syntyvät keskeneräisempinä kuin useimmat muut nisäkkäät. Lapsella on paremmat mahdollisuudet jäädä henkiin ja isän geeneillä siirtyä eteenpäin, jos äiti ei joudu huolehtimaan jälkikasvusta yksin. Parisuhteeseen sitoutuneet miehet ovat siis saaneet eniten jälkeläisiä.

Tässä teoriassa on yksi iso heikkous: sen perhekuvaan mahtuvat vain isä, äiti ja lapset. Ikävä todeta näin isänpäivän tienoilla, mutta suurin kunnia lastenhoitoavusta voikin kuulua isien sijaan heidän anopeilleen.

Isoäitihypoteesi nojaa tutkimuksiin, joiden mukaan eniten lapsia synnyttävät ja kasvattavat aikuisiksi naiset, jotka saavat lastenhoitoapua omalta äidiltään. Sama pätee ainakin norsuihin, miekkavalaisiin ja makakeihin. Suomessa lapset pärjäävät keskimäärin paremmin koulussa ja ovat henkisesti tasapainoisempia, jos isovanhemmat osallistuvat heidän hoivaamiseensa.

Yksiavioisuus ei siis ehkä ole meille lajityypillinen ominaisuus, mutta rakkaus on, ainakin (iso)äidin sellainen. Kiitos ja onnittelut silti teillekin, isät ja vaarit!

Keskustele twitterissä:

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"