Kolumnit
21.8.2017

Uutisoin lukemattomista tutkimuksista, kirjaimellisesti

Johanna Junttila, teksti

Tunnustan: olen toimittajana kirjoittanut uutisjutun tutkimuksesta, jota en ole lukenut. Tai rehellisemmin, juttuja.

Moraalittomuuttani voi olla vaikea ymmärtää, kun hallussa on peruspalvelutunnus ja sen myötä pääsy leijonanosaan maailman tutkitusta tiedosta yliopiston tarjoamassa e-kirjastossa. Freelancerina minun ja tiedelehtien välissä väijyvät kuitenkin rahanahneus, kiire ja laiskuus.

Jos tutkimusartikkelien ostaminen nielaisee puolet palkkiosta, juttua ei kannata edes tehdä. Yliopiston kirjastosta aineisto voi löytyä ilmaiseksi, mutta aina aika-avaruus ei ole kirjastoretken puolella. Joskus tutkimuksesta löytyy niin kattava tiedote ja abstrakti, että aika-, panos- ja lopputuloslaskelmat saavat jäädä kesken. Se on väärin, koska luottamalla tiedotteen laatijaan luovun osittain journalisesta päätäntävallasta ja arvioinnista.

Tiedelehtien hintavuus ei ole vain tiedetoimittajan ongelma. Se voi pian hankaloittaa opiskelijankin arkea, mikäli tiedekustantajien voitontavoittelu jatkuu. Suomalaisten yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen painetuista ja e-aineistoista maksamat summat ovat tuplaantuneet tällä vuosikymmenellä, selvitti Avoin tiede ja tutkimus -hanke. Jos hinnat vielä nousevat, kirjastojen on karsittava valikoimaa.

Maamme tutkimusorganisaatiot maksoivat tieteellisistä julkaisuista viime vuonna 35 miljoonaa euroa. Noin kolmanneksen rohmuaa kustantajajätti Elsevier. Se on toistuvasti kieltäytynyt tiedekirjastojen pyynnöistä kohtuullistaa hintojaan. Vastalauseeksi on syntynyt No Deal, No Review -boikotti, jossa tutkijat kieltäytyvät toimittamasta ja vertaisarvioimasta sen julkaisuja. Joukkoon on liittynyt Suomessa yli 2700 tutkijaa. Jos sopuun ei päästä uudenvuodenyöhön mennessä, Tampereenkin yliopiston digikirjasto supistuu.

Merkittävä osa tutkimuksesta on julkisesti rahoitettua, joten on ristiriitaista, ettei se ole julkisesti saatavilla. Mitä järkeä minunkaan on referoida ja linkittää suurelle yleisölle tutkimuksia, joita kiinnostuneet eivät pääse itse tarkastelemaan?

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"