Kolumnit
13.9.2018

Kolumni: Ilmastonmuutosta ei taklata veganismilla

Johanna Junttila, teksti

SUOMEN VARUSKUNNAT eivät kai vieläkään ole täysin toipuneet uhatusta kasvisruokapäivästä, kansalaisista puhumattakaan.

Kadehdin ihmisiä, jotka pitävät soijasuikaleita suurempana uhkana kuin ilmastonmuutosta, jota niillä yritetään hillitä. Heidän on helpompi uskoa, että uhka on torjuttavissa.

Ilmastonmuutosta ei selätetä veganismilla. Yksittäinen vegaani voi nauttia puhtaammasta omastatunnosta, mutta koko Suomea ei saada luopumaan jauhelihasta ja Oltermannista. Siksi keskustelua kasvisruokapäivästä on järkevää laajentaa siihen, miten eläimet kannattaa ruuaksi kasvattaa ja valmistaa.

 

SADAN GRAMMAN hampurilaispihvi tuottaa kasvihuonekaasuja hulluimmillaan yli tuhat kertaa oman painonsa verran. Samoilla päästöillä voidaan kuitenkin tuottaa samanlaiset burgerit jopa tuvalliselle sotilaita, selvisi Science-tiedelehden julkaisemassa meta-analyysissa.

Lehti veti yhteen tiedot 570 tutkimuksesta, jotka käsittelivät 40 elintarvikkeen ympäristövaikutuksia yli 38 000 maatilalla. Lisäksi huomioitiin kaikkiaan 1 600 eri prosessointimenetelmän, pakkauksen ja jälleenmyyjän vaikutus lopputulokseen.

Vertailu paljastaa, että huonoilla menetelmillä kasvatettu kala voi rasittaa ilmastoa enemmän kuin järkevästi tuotettu nauta. Siipikarjaa pidetään yleisesti ekologisempana vaihtoehtona kuin possua, mutta sekin riippuu tuotantotavoista. Sen sijaan kasvisproteiinin eläinproteiinia vähäisemmät ympäristövaikutukset olivat yksiselitteisiä.

 

KUNKIN ELINTARVIKKEEN kohdalla toistui sama kaava. Noin neljäsosa tuottajista tuprutti yli puolet kyseisen tuotteen kasvihuonepäästöistä. Vaikka koko planeettaa tai Suomen puolustusvoimiakaan ei saada viettämään ikuista kasvisruokapäivää, voidaan ilmastoa suojella lihantuotantoa järkeistämällä. Se vaatii lakeja, tukipolitiikkaa, tuotemerkintöjä ja varmasti verotustakin – ja hävyttömästi laskemista.

Siihen verrattuna kasvishernerokkapäivä vaikuttaa aivolomalta.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"